|
|
|
WRWC Team Reaktywacja "po długiej przerwie, częstochowsko-myszkowska sekcja Herbatnic Alpin Club rusza w teren" Na początku proponuję obejrzenie filmu: [video.google.pl] skład: Wojtek, Michał, Tasior, Paździoch Ostatnie nasze spotkanie miało miejsce na początku roku 2006. Po roku braku wspólnej aktywności na tle wspinaczkowo-jaskiniowym powróciliśmy. Celem miało być przypomnienie i przećwiczenie technik linowych i eksploracja jaskini Wszystkich Świętych w Sokolich Górach koło Olsztyna/k Częstochowy. Po dosyć krótkim śnie wstałem o 6.00 i o 7.22 udałem się pociągiem do Częstochowy. Prawie nie czekałem i już jechałem autobusem lini 58bis. Ale... musiałem trochę zaherbatniczyć, bo jadę sobie tym autobusem, a na alei NMP zamiast skręcić w prawo autobus pojechał prosto i w lewo. Od początku mi się nie podobało, bo gdy poprosiłem kierowcę o bilet podmiejski to był lekko zdziwiony, a do tego był to model autobusu, którego nigdy nie widziałem na trasie do Olsztyna. Wysiadłem na pierwszym przystanku i wykazując się trzeźwością umysłu i refleksem zacząłem biec. Patrząc na zegarek była jeszcze możliwość zdążenia na "mój" autobus. Ale widzę w oddali - jakiś autobus skręcił, to pewnie ten. Ale nie widziałem jego numerku, więc biegłem dalej. Na przystanku patrzę zadyszany - uuu... autobus za 2 minuty. Teraz już jechałem tam gdzie chciałem. Po drodze wsiada raszta teamu. W Olsztynie zrobiliśmy zakupy i na nogach udajemy się pod Biakło. Pogada nie była najgorsza, ale tam pewnie by bardzo wiało, więc idziemy na Bońka w Sokolich Górach. Sokole Góry w chmurach: ![]() Paździoch - "daleko jeszcze?" ![]() Rozbijamy się pod Bońkiem i zrzucamy linę. Boniek: ![]() Michał zjeżdża: ![]() a Paździoch wpadł do "szczeliny lodowej", a my musimy go wyciagnąć: ![]() ![]() Wojtek przypomina Paździochowi jak się zjeżdża: ![]() Tymczasem Tasior wyruszył na akcję foto & video Biakło i zamek w Olsztnynie ![]() Widok z Bońka: ![]() Niszczycielska siła natury: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a może by tak Tree Climbing ![]() ![]() Sokole Góry: ![]() ![]() Macki korzenne ![]() Przetestowaliśmy system łączności walkie-talkie, zwinęliśmy szpej i udaliśmy się pod jaskinię Wszystkich Świętych: ![]() ![]() Wiadomo, że Sokole Góry są pechowe. Przypomnę, że ja zgubiłem tutaj mapę, Wojtek shunta i sam kilkakrotnie się zgubił. Tutaj jakiś szczęśliwiec może znajdzie zagubioną rękawiczkę: ![]() Dotarliśmy: ![]() Opis jaskini: [sktj.pl] Prezencja Wojtka: ![]() Paździoch: ![]() Tasior - "no to ja założę stanowisko" ![]() jak powiedział tak zrobił, a Wojtek się niecierpliwił: ![]() ![]() no zobaczcie, znowu line poplątał: ![]() Herbatnik (z) pełną gębą: ![]() (...)no to jadę(...) ![]() ![]() Moje ulubione zdjęcie z tej wyprawy. Paździoch przy otworze wejściowym do jaskini Wszystkich Świętych - "ciekawe czy Wojtuś szczęśliwie zjechał na dół?" ![]() Nagranie wmv: [tasiormyszkow.w.interia.pl] Dojechał - "no to teraz ja" ![]() Wszyscy zjechali. Zrezygnowałem z przejścia przez korytarz BAKK - jest tam zacisk Z2! Paździoch w salce przed Mostem Herberta: ![]() Tasior robi poręczówkę trawersu Mostu Herberta (wycena III): ![]() Michał w studn i wlotowej j. Wszystkich Świętych przygotowuje się do przejścia korytarza BAKK! ![]() Studnia wlotowa: ![]() Po tym jak Misiek przeszedł korytarz BAKK i wyszedł na zewnątrz (poinformował drogą radiową) ja bez wahania ruszyłem po jego śladach. Jeśli on przeszedł bez problemu to ja też muszę. Wszedłem, to znaczy przeczołgnąłem się do pierwszego korytarzyka. Początek niezbyt udany. Zaklinowałem się. Miałem ręce pod sobą - szybciej się czołga. Wróciłem trochę, wyciągnąłem ręce przed siebie i powolutku do przodu. Teraz bez problemu. Pierwsza salka, drugi korytarz, druga salka i trzeci korytarz. Wszedłem do wielkich sal jaskini Olsztyńskiej i na zewnątrz. To było super. Niezapomniane przeżycie. Później wyciągaliśmy wszystko z jaskini i jako ostatniego wyciągnęliśmy Paździocha (tak jak ze szczeliny lodowej ![]() A później idąc w stronę ulicy spotkaliśmy grupę innych grotołazów (z Koralowej bodajże szli). Następnie ulicą do Olsztyna i autobusem: ![]() ![]() ![]() ![]() Autor fotorelacji: Tasior ______________________________________________ Pamir Zerawszan Expedition 2010; Prywatny blog Zmieniany 4 raz(y). Ostatnia zmiana 2007-01-14 16:53 przez Tasior. |
Temat | Odsłon | Napisane przez | Wysłane |
---|---|---|---|
WRWC Team Reaktywacja | 3209 | Tasior | 2007-01-14 01:50 |
Re: WRWC Team Reaktywacja | 1518 | Wojtek | 2007-01-14 02:06 |
Re: WRWC Team Reaktywacja | 1202 | Anonymous User | 2007-01-14 09:18 |
Re: WRWC Team Reaktywacja | 1424 | Gosia | 2007-01-14 23:58 |
Re: WRWC Team Reaktywacja | 1453 | Wojtek | 2007-01-15 00:22 |
Re: WRWC Team Reaktywacja | 1255 | Anonimowy użytkownik | 2007-01-15 07:43 |
Re: WRWC Team Reaktywacja | 1668 | Wojtek | 2007-01-15 09:33 |
Uwaga: publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników strony. Portal Górski www.portalgorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.