|
|
|
To jesteś bardzo cierpliwa ![]() Skoro sytuacja nie jest podbramkowa, to tym bardziej nie musisz podawać leków. ![]() A Ty tam jesteś jako "roten-kreutz" czy inne "charite", czy jako turysta? Może sobie kupić leki w recepcji schroniska albo w kiosku na dole. Jej wybór, jej sprawa. No bo kim formalnie jesteś dla tej dziewczynki? Aha, jaką masz pewność, że nic poza tym nie brała i jak dodasz jej tabletkę w Twoim mniemaniu pierwszą, to nie będzie to siódma, bo sześć apapów już od rana wzięła? Bo Cię zapewni? ![]() W szpitalu musiałem podpisać oświadczenie, że nie życzę sobie standardowego postępowania p/tężcowego, bo byłem szczepiony niedawno przez wypadkiem. "Pisz pan, ja tam za pana siedzieć nie zamierzam" - rzekł chirurg, mimo tego, że z dokumentów wynikał jasno mój dyplom i zatrudnienie. Kobietom z Rh(-) po porodzie należy się zastrzyk zapobiegający konfliktowi, choćby nie wiem jak zarzekały się, że mąż ma też Rh(-). Ja miesiączki nigdy nie miałem, ale z tego, co wiem, reklama "No spaniale idą" nagrana na Wapienniku nie odpowiada faktycznej skuteczności w bólach menstruacyjnych. Podpaskę w apteczce noszę zawsze. Ja tam nie pozostawiam nauczycielom wątpliwości. Mają mieć w apteczce środki opatrunkowe - od tony plasterków do dużego kompresu, ustnik do resuscytacji, rękawiczki, nożyczki i NRC-tę. Ma dzieciak na wycieczce gorączkę, to ma pójść z nim do lekarza. Akurat w Zakopanem jest bardzo przystępna przychodnia (prywatna, ale obsługują z całej Polski w ramach NFZ, 10 minut czekania na wizytę) - koło ronda olimpijskiego. Jak mają na wycieczce ze sobą pigułę, to ona może mieć aptekę z lekami. Rozdawałaś w ramach losowania "pan wygrał loperamid", czy koktail-chu-chu 1/3 imodium, 1/3 węgla, 1/3 smecty, popić wodą? Zmartwię Cię, po dobie zwykle pomaga, bez smecty i węgla. Aha, z ciekawości: dlaczego węgiel i imodium razem? Nazwałbym to odważną koncepcją terapeutyczną ![]() Węgiel działa jak gąbka, która ma absorbować "złe". Imodium/Loperamid to "prawie opium" - ten lek działa jak korek. Zatrzymuje perestaltykę jelit i pozwala dotrzeć do schroniska. Podanie biednemu blademu człekowi węgla, a następnie uniemożliwienie przy pomocy imodium organizmowi wydalenia toksyn związanych już z węglem jest dość wymyślną, powiedziałbym subtelnie torturą. Zwłaszcza, ze imodium potrafi działać długotrwale. No i pytanie: na jakiej podstawie rozpoznałaś, że nastąpiło zatrucie pierożkami, a nie np. ostra infekcja wirusowa? A może bakteryjna? Ja nie mam pojęcia, pytam się, skąd Ty wiedziałaś? Poiłaś towarzystwo, żeby sie nie odwodnili? Jak wybierasz się w góry dalekie od cywilizacji, to mówisz uczestnikom, że osobisty zestaw leków każdy powinien sobie wziąć i wtedy każdy bierze co lubi, jedni ibuprom, drugi trawkę albo nalewkę na goryczce ![]() Polecam zalecenia IKAR/CISA w sprawie apteczki górskiej na 3 poziomach: alpinista/przewodnik wysokogórski/lekarz służb ratowniczych. Pouczająca lektura.
Basiu, to jest trudno uleczalny zespół nadsamarytanina ![]() Przy reakcji na użądlenie owadów niezbędne jest zapewnienie drożności dróg oddechowych i radziłbym się na tym koncentrować (np. lód do ssania zmniejszy nieco obrzęk). Jak ukąszony ma ze sobą Fastjeta, to go weźmie (jakiś doktor mu to zapisał!). To samo dotyczy astmatyków, którzy maja ze sobą zwykle różne aerozole. A jak masz tylko tabletki, to przy ostrej reakcji równie dobrze możesz ukąszonemu poczytać ulotkę od leku albo rewers mapy.
Basiu, jest dużo leków dopuszczonych do obrotu bez recepty, w hipermarkecie możesz wziąć ich tonę, w aptece ten sam lek sprzedadzą Ci tylko w najmniejszym opakowaniu najmniejszej dawki. Nie są formalnie lekami środki zarejestrowane i oznaczone jako "suplement diety". Problem polega na relacji Twojej - jako przewodnika, opiekuna z uczestnikiem prowadzonego obozu lub z osobą jak z piosenki "znamy się tylko z widzenia, a jedno o drugim nic nie wie". Osoba ta może poprosić Cię, abyś przy pomocy ogólniedostępnego w aptekach zestawu wykonała mu enemę, zwaną popularnie lewatywą. ![]() Wszystkie te leki są szkodliwe, kwestia dawki. Niektóre z nich (nie będę podawał nazwy) mają stosunkowo niewielką rozpiętość pomiędzy dawką terapeutyczną a dawką śmiertelną. Są leki na receptę, których możesz wziąć kilkadziesiąt tabletek i przeżyjesz, są leki bez recepty, które są o wiele groźniejsze. WSZYSTKIE mają przeciwskazania i działania uboczne. Podawanie polopiryny jest przeciwskazane u dzieci do 12 roku życia m.in ze względu na to powikłanie, ale dwa lata temu spotkałem się z tym zespołem u 15 latki leczonej przez mamę w domu. Wzięła 4 x 1/2 tabletki, skończyło się przeszczepem wątroby. Szczęśliwe był dawca. Basiu, Ja mam pewien komfort, bo papiery pozwalają mi na doraźne podawanie niektórych leków i mogę z tego skorzystać np. na wycieczce. I wiesz, jakoś nie korzystam. Pozdrowienia Kajetan P.S Właśnie przed chwilą mieliśmy wizytę pani, która wpadła z krzykiem, że umiera, ![]() Już liczyliśmy na spektakularną akcję, jakiś poważny obrzęk, już kolejka się ustawiła do użycia zetawu Quick Trach do kłucia poniżej odpowiedniej chrząstki (to się rzadko robi, więc potencjalna okazja do potrenowania ![]() Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2007-06-25 20:27 przez Kajetan. |
Temat | Odsłon | Napisane przez | Wysłane |
---|---|---|---|
Do Kajetana - dotyczące ratownictwa | 4152 | Basia Z. | 2007-06-21 14:27 |
Re: Do Kajetana - dotyczące ratownictwa | 1829 | Andrzej Małysz | 2007-06-21 17:47 |
Re: Do Kajetana - dotyczące ratownictwa | 2031 | Basia Z. | 2007-06-25 11:37 |
Re: Do Kajetana - dotyczące ratownictwa | 1973 | Kajetan | 2007-06-25 19:13 |
Re: Do Kajetana - dotyczące ratownictwa | 1673 | Basia Z. | 2007-06-26 09:45 |
![]() |
4183 | Kajetan | 2007-06-23 01:16 |
![]() |
1919 | Andrzej Małysz | 2007-06-23 18:01 |
![]() |
1769 | Kajetan | 2007-06-23 20:17 |
![]() |
1851 | Andrzej Małysz | 2007-06-25 21:28 |
Do Andrzeja | 1876 | Kajetan | 2007-06-25 22:19 |
Re: Do Andrzeja | 1859 | Andrzej Małysz | 2007-07-06 00:00 |
Re: Do Andrzeja | 1800 | Kajetan | 2007-07-06 10:33 |
Re: Do Andrzeja | 1938 | Andrzej Małysz | 2007-07-11 06:34 |
Re: Do Kajetana - dotyczące ratownictwa | 1757 | tomtom | 2007-06-26 12:36 |
Re: Do Kajetana - dotyczące ratownictwa | 1683 | Kajetan | 2007-06-26 14:47 |
Re: Do Kajetana - dotyczące ratownictwa | 1661 | Andrzej Małysz | 2007-06-26 16:17 |
Re: Do Kajetana - dotyczące ratownictwa | 1665 | Kajetan | 2007-06-26 17:20 |
Re: Do Kajetana - dotyczące ratownictwa | 1688 | Anonymous User | 2007-06-26 21:45 |
Do Irka | 1909 | Kajetan | 2007-06-26 21:51 |
Re: Do Irka | 1580 | Anonymous User | 2007-06-26 21:56 |
Re: Do Irka | 1619 | Kajetan | 2007-06-26 22:01 |
Re: Do Irka | 1536 | Anonymous User | 2007-06-26 22:04 |
Re: Do Irka | 1654 | Kajetan | 2007-06-27 08:29 |
Re: Do Irka | 1519 | Anonymous User | 2007-06-27 11:44 |
Uwaga: publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników strony. Portal Górski www.portalgorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.