|
|
|
no teorie są różne - chyba najpopularniejsza to że są to sztuczne ruiny wybudowane czy odbudowane po poprzednim zamku średniowiecznym a zamek historią sięga IX wieku. Ale co źródło - to inne dane widze ![]() Co ciekawe to często zdazało nam się że jadąc na dobrze znane i z informacji przewodnikowej - imponujące ruiny zamku trudno było doń trafić czy wogóle znaleźć(np. Mokrsko Górne) - zero oznakowania, a i często miejscowi nawet nie wiedzieli co mają w swej wiosce. A te ruiny o których nawet nie warto wspominać (np. Rytwiany, Tudorów, Rembów) bo np. nic tam nie ma lub jest tylko kawałek kamienia były oznaczone bardzo dokładnie a znaki kierujace do ruin zaczynały się wiele kilometrów przed celem. Sporo miejsc historycznych jest świetnie opisana a okazują się kompletna klapą - np. zamek w Rzucewie który okazał się być hotelem a w dodatku tylko pałacem a nie zamkiem jak świadczyły opisy i oznakowania. Swoją drogą jak już piszę o zwiedzaniu obiektów historycznych to warto będąc na Mazurach odwiedzić Kwaterę Himlera, Hitlera oraz chyba najciekawszy obiekt a bardziej olbrzmią grupę obiektów w Mamerkach (Kwatera główna niemieckich wojsk lądowcych). Oczywiście nie wolno zapomnieć o podstawowym punkcie programu w tym rejonie - Twierdzy Boyen w Giżycku. Zamków na Mazurach również nie brakuje choć mnie jakoś te "post-krzyżackie" nie kręcą - wszystkie "na jedno kopyto" - czerwona cegła - bleeeh ![]() Jak napisałem o fortyfikacjach to fascynatów zapraszam do odwiedzenia MRU - Miedzyrzeckiego Okręgu Umocnień - niestety nigdy tam nie byłem - z relacji znajomych podobno świetne miejsce - zwłaszcza te bunkry i sztolnie mniej znane albo nawet nieokryte. Podobno kilka/kilkanaście lat temu ten rejon był na tyle mało znany że była szansa na nawet eksploracje całkowicie nieznanych miejsc. Teraz pewnie szanse zmalały do zera - zwłaszcza że już większość odkryto i udostępniono turystycznie, a reszte zamknięto przed turystami/wandalami/złomiarzami aby sobie lub nietoperkom zimującym tam krzywdy nie wyrządzić(oczywiście nie mam nic przeciwko ochronie nietoperzy). W każdym bądź razie może kiedyś mi się uda jeszcz tam pojechać i zobaczyć to co niegdyś wielce chciałem ujrzeć ![]() ![]() ____________________ pozdr, Wojtek ![]() |
Temat | Odsłon | Napisane przez | Wysłane |
---|---|---|---|
Pochwalmy się swoimi podróżami... | 2152 | Anonymous User | 2011-11-12 20:47 |
Re: Pochwalmy się swoimi podróżami... | 1146 | Wojtek Karnas | 2011-11-14 19:59 |
Re: Pochwalmy się swoimi podróżami... | 1195 | Wojtek | 2011-11-14 20:11 |
Re: Pochwalmy się swoimi podróżami... | 918 | Anonymous User | 2011-11-15 09:58 |
Re: Pochwalmy się swoimi podróżami... | 1252 | Wojtek | 2011-11-16 01:23 |
Re: Pochwalmy się swoimi podróżami... | 937 | Anonymous User | 2011-11-16 11:56 |
Re: Pochwalmy się swoimi podróżami... | 1058 | Anonymous User | 2011-11-21 11:58 |
Uwaga: publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników strony. Portal Górski www.portalgorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.