|
|
|
Cześć,
Z informacji, które dzisiaj usłyszałem to brak pieniędzy dla TOPR oraz GOPR (bo faktycznie sytuacja obu stowarzyszeń jest bardzo zbliżona) wynika z braku porozumienia z MSW odnośnie zapisów w kontrakcie na ten rok. Z tego co usłyszałem, to ministerstwo chce nałożyć na obie grupy ratownicze dodatkowe obowiązki biurokratyczne, związane z rozliczaniem pieniędzy publicznych. Natomiast władze TOPR i GOPR nie zgadzają się na te zapisy, które wg. ratowników mają spowodować nadmierny rozrost prac biurowo-księgowych. W ten sposób trwa pat, umowa na świadczenie usług nie jest podpisana i nie ma pieniędzy z MSW. Zgodnie z informacja opublikowaną na stronach MSW (klik) pieniądze są zagwarantowane. Wystarczy się dogadać...
Dane te też później znalazłem, ale nie są one aktualne. Ostatnio aktualizowane były w 2009 roku. Z danych tych wynika, że czynnych ratowników zawodowych było 27 sztuk, a to nie jest ogromną liczbą (przynajmniej tak mi się wydaje jako laikowi w dziedzinie ratownictwa). Wobec tego, ewentualne moje podejrzenia o zbyt rozbudowane zasoby kadrowe, raczej są bezpodstawne. Niejasną kwestią pozostaje jeszcze ponad 100 czynnych ratowników ochotników i ich wpływ na finanse stowarzyszenia, ale jeśli są oni finansowani z innych środków niż budżetowe to oczywiście nic nikomu do tego, bo jest to tak naprawdę prywatne stowarzyszenie. Pozdrawiam, Capreolus |
Temat | Odsłon | Napisane przez | Wysłane |
---|---|---|---|
Komentarz do: Ratownicy górscy zostali bez pieniędzy. TOPR zaciągnął kredyty | 2824 | Wojtek Karnas | 2012-02-13 11:30 |
Re: Komentarz do: Ratownicy górscy zostali bez pieniędzy. | 1386 | Anonymous User | 2012-02-13 11:34 |
Re: Komentarz do: Ratownicy górscy zostali bez pieniędzy. | 1381 | AndrzejZ | 2012-02-13 14:51 |
Re: Komentarz do: Ratownicy górscy zostali bez pieniędzy. TOPR zaciągnął kredyty | 1569 | Capreolus | 2012-02-13 18:52 |
Re: Komentarz do: Ratownicy górscy zostali bez pieniędzy. TOPR zaciągnął kredyty | 1284 | Wojtek Karnas | 2012-02-14 10:42 |
Re: Komentarz do: Ratownicy górscy zostali bez pieniędzy. TOPR zaciągnął kredyty | 1552 | Capreolus | 2012-02-14 19:40 |
Re: Komentarz do: Ratownicy górscy zostali bez pieniędzy. TOPR zaciągnął kredyty | 1304 | AndrzejZ | 2012-02-15 11:00 |
Re: Komentarz do: Ratownicy górscy zostali bez pieniędzy. TOPR zaciągnął kredyty | 1320 | AndrzejZ | 2012-02-14 11:41 |
Re: Komentarz do: Ratownicy górscy zostali bez pieniędzy. TOPR zaciągnął kredyty | 1653 | Kajetan | 2012-03-02 21:18 |
Uwaga: publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników strony. Portal Górski www.portalgorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.