|
|
|
Ja używałem na lato rękawiczek, które za cenę butelki piwa odstępowali mi "wajchowi", tzn. jakich używali do pracy robotnicy (trudne do zdarcia). Ale używałem ich tylko w razie dużego zimna, żeby ręki nie odmrozić. Nigdy nie używałem rękawiczek na łańcuchach (za wyjątkiem oblodzenia, kiedy mi grabiały ręce). Przez rękawiczki gorzej się czuje i łańcuch i skałę. Niektóre rękawiczki (np. polarowe) wręcz są niebezpieczne w użyciu w takich miejscach - mogą się ślizgać, albo ręka może wyskoczyć z rękawiczki, bo są wtedy dwie warstwy poślizgowe zamiast jednej (skóra-rękawiczka i rękawiczka-łańcuch). Jak napisał Irek: na OP należy iść (jeśli się nie jest alpinistą) wtedy, kiedy tam nie ma śniegu. Większość wypadków "letnich" jest na śniegu! czasami śnieg jest w lipcu, a czasami go nie ma w listopadzie (choć wtedy może być oblodzenie - taka niewidoczna polewa lodowa - bardzo niebezpieczna - jeśli temperatury w nocy spadają poniżej zera). ![]() |
Temat | Odsłon | Napisane przez | Wysłane |
---|---|---|---|
Pytanie o rękawiczki i Orlą Perć :-) | 3594 | Juna | 2012-08-28 19:46 |
Re: Pytanie o rękawiczki i Orlą Perć :-) | 2058 | Anonymous User | 2012-08-28 22:13 |
Re: Pytanie o rękawiczki i Orlą Perć :-) | 1768 | AndrzejZ | 2012-08-30 12:51 |
Re: Pytanie o rękawiczki i Orlą Perć :-) | 1355 | Juna | 2012-08-30 22:26 |
Re: Pytanie o rękawiczki i Orlą Perć :-) | 1530 | Anonymous User | 2012-08-31 00:28 |
Uwaga: publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników strony. Portal Górski www.portalgorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.