Forum Portalu Górskiego :  Forum Portalu Górskiego - portalgorski.pl
Forum Portalu Górskiego - forum moderowane 
messageRe: Pytanie o rękawiczki i Orlą Perć :-)
AndrzejZ ()
30 sie 2012 - 12:51:29
Juna
proszę o pomoc w kupnie profesjonalnych rękawiczek dla osób uprawiających turystykę wysokogórską (nie zimą).
Na co zrócić uwagę, z czego powinny być wykonane, ewentualnie jakiej firmy.

Ja używałem na lato rękawiczek, które za cenę butelki piwa odstępowali mi "wajchowi", tzn. jakich używali do pracy robotnicy (trudne do zdarcia). Ale używałem ich tylko w razie dużego zimna, żeby ręki nie odmrozić.

Nigdy nie używałem rękawiczek na łańcuchach (za wyjątkiem oblodzenia, kiedy mi grabiały ręce). Przez rękawiczki gorzej się czuje i łańcuch i skałę. Niektóre rękawiczki (np. polarowe) wręcz są niebezpieczne w użyciu w takich miejscach - mogą się ślizgać, albo ręka może wyskoczyć z rękawiczki, bo są wtedy dwie warstwy poślizgowe zamiast jednej (skóra-rękawiczka i rękawiczka-łańcuch).

Jak napisał Irek: na OP należy iść (jeśli się nie jest alpinistą) wtedy, kiedy tam nie ma śniegu. Większość wypadków "letnich" jest na śniegu! czasami śnieg jest w lipcu, a czasami go nie ma w listopadzie (choć wtedy może być oblodzenie - taka niewidoczna polewa lodowa - bardzo niebezpieczna - jeśli temperatury w nocy spadają poniżej zera).

smiling smiley

Temat Odsłon Napisane przez Wysłane
messagePytanie o rękawiczki i Orlą Perć :-) 3594 Juna 2012-08-28 19:46
messageRe: Pytanie o rękawiczki i Orlą Perć :-) 2058 Anonymous User 2012-08-28 22:13
messageRe: Pytanie o rękawiczki i Orlą Perć :-) 1768 AndrzejZ 2012-08-30 12:51
messageRe: Pytanie o rękawiczki i Orlą Perć :-) 1355 Juna 2012-08-30 22:26
messageRe: Pytanie o rękawiczki i Orlą Perć :-) 1530 Anonymous User 2012-08-31 00:28

Forum Portalu Górskiego - portalgorski.pl - Statystyka forum

Globalna
Wątki: 1,709, Posty: 9,305, Użytkownicy: 7,289.
Ostatnio zarejestrowany: Natalia Walasiak.

To forum
Wątki: 1,317, Posty: 8,407.

Uwaga: publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników strony. Portal Górski www.portalgorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.