Forum Portalu Górskiego :  Forum Portalu Górskiego - portalgorski.pl
Forum Portalu Górskiego - forum moderowane 
messageRe: Komentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie
AndrzejZ ()
26 wrz 2012 - 11:32:51
Wojtek Karnas
To jakie proponujesz rozwiązanie? Ograniczanie liczby wejść np do 1 mln/rok, lub 20 000/dzień ? Też jest to bez sensu. Nigdy nie będziesz wiedział czy jak przyjedziesz w pewien ciepły sierpniowy wieczór, to czy się załapiesz na bilet czy nie...

Wojtku, ja zawsze byłem i jestem przeciwnikiem metod "policyjnych", nie tylko w Tatrach! Więc takich ograniczeń bym nie wprowadzał.

Wydaje mi się natomiast, że jest dość prosta metoda ograniczania ruchu w Tatrach, co zresztą często powtarzają i inni ludzie (np. Cywiński). Ta metoda to nieułatwianie dostępu --- na rozmaite sposoby to ułatwianie ma miejsce. jednym z nich są kolejki. Np. kolejka na Kasprowy, jak wykazały "badania" z monitoringu tamże, generuje znaczny ruch na trasie Kasprowy-Świnica. Drastyczne zwiększenie przepustowości wyciągu w Kotle Gąsienicowym drastycznie zwiększyło tam ruch narciarski. Etc. etc.

Przykładowo: Dolina Białej Wody, gdzie nie ma schroniska i dymać trzeba na piechotę od Łysej Polany, jest praktycznie pusta w porównaniu z sąsiednią doliną (Moka)! bez żadnych zakazów i ograniczeń. Jak wybudują na Polanie pod Wysoką schronisko, a do leśniczówki zaczną jeździć "busiki", to na pewno się to zmieni!!

Formą udostępniania jest też publikowanie opisów ścieżek nieznakowanych, przewodnictwo tatrzańskie (generuje ponad 90% ruchu na Gerlach), rozbudowa schronisk, umożliwianie w nich spania "na glebie" (co znacznie zwiększa pojemność) etc. etc.

Na Słowacji główny ruch skupia się wokół paru udostępnionych miejsc: Hrebionok, Skalnate pleso, Popradske pleso i okolice. W Dolinie Ciężkiej ja tłumów nigdy nie widziałem. Ale tam się trzeba sporo nadymać, żeby tylko dojść do stawu, nie ma szlaku ani schroniska. Wtedy nawet w kolebie mało komu chce się spać...
A gdyby, jak to było dawniej, puścić autobus do Włosienicy, to liczba wizytantów Moka jeszcze by wzrosła, choć już się wydaje, że więcej się nie da...

Temat Odsłon Napisane przez Wysłane
messageKomentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie 3068 tomek32 2012-09-17 13:12
messageRe: Komentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie 1396 Wojtek Karnas 2012-09-18 10:20
messageRe: Komentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie 1593 AndrzejZ 2012-09-18 13:13
messageRe: Komentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie 1285 Wojtek Karnas 2012-09-25 13:25
messageRe: Komentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie 1715 AndrzejZ 2012-09-26 11:32
messageRe: Komentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie 1236 xXx 2012-09-25 14:25

Forum Portalu Górskiego - portalgorski.pl - Statystyka forum

Globalna
Wątki: 1,709, Posty: 9,305, Użytkownicy: 7,289.
Ostatnio zarejestrowany: Natalia Walasiak.

To forum
Wątki: 1,317, Posty: 8,407.

Uwaga: publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników strony. Portal Górski www.portalgorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.