|
|
|
Wojtku, ja zawsze byłem i jestem przeciwnikiem metod "policyjnych", nie tylko w Tatrach! Więc takich ograniczeń bym nie wprowadzał. Wydaje mi się natomiast, że jest dość prosta metoda ograniczania ruchu w Tatrach, co zresztą często powtarzają i inni ludzie (np. Cywiński). Ta metoda to nieułatwianie dostępu --- na rozmaite sposoby to ułatwianie ma miejsce. jednym z nich są kolejki. Np. kolejka na Kasprowy, jak wykazały "badania" z monitoringu tamże, generuje znaczny ruch na trasie Kasprowy-Świnica. Drastyczne zwiększenie przepustowości wyciągu w Kotle Gąsienicowym drastycznie zwiększyło tam ruch narciarski. Etc. etc. Przykładowo: Dolina Białej Wody, gdzie nie ma schroniska i dymać trzeba na piechotę od Łysej Polany, jest praktycznie pusta w porównaniu z sąsiednią doliną (Moka)! bez żadnych zakazów i ograniczeń. Jak wybudują na Polanie pod Wysoką schronisko, a do leśniczówki zaczną jeździć "busiki", to na pewno się to zmieni!! Formą udostępniania jest też publikowanie opisów ścieżek nieznakowanych, przewodnictwo tatrzańskie (generuje ponad 90% ruchu na Gerlach), rozbudowa schronisk, umożliwianie w nich spania "na glebie" (co znacznie zwiększa pojemność) etc. etc. Na Słowacji główny ruch skupia się wokół paru udostępnionych miejsc: Hrebionok, Skalnate pleso, Popradske pleso i okolice. W Dolinie Ciężkiej ja tłumów nigdy nie widziałem. Ale tam się trzeba sporo nadymać, żeby tylko dojść do stawu, nie ma szlaku ani schroniska. Wtedy nawet w kolebie mało komu chce się spać... A gdyby, jak to było dawniej, puścić autobus do Włosienicy, to liczba wizytantów Moka jeszcze by wzrosła, choć już się wydaje, że więcej się nie da... |
Temat | Odsłon | Napisane przez | Wysłane |
---|---|---|---|
Komentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie | 3068 | tomek32 | 2012-09-17 13:12 |
Re: Komentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie | 1396 | Wojtek Karnas | 2012-09-18 10:20 |
Re: Komentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie | 1593 | AndrzejZ | 2012-09-18 13:13 |
Re: Komentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie | 1285 | Wojtek Karnas | 2012-09-25 13:25 |
Re: Komentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie | 1715 | AndrzejZ | 2012-09-26 11:32 |
Re: Komentarz do: Słowacki apetyt na inwestycje narciarskie | 1236 | xXx | 2012-09-25 14:25 |
Uwaga: publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników strony. Portal Górski www.portalgorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.